Kartoffelfest w Rudyszwałdzie
Wyśmienite potrawy z jesiennych warzyw, w których ziemniak grał główną rolę, przygotowały panie z KGW w Rudyszwałdzie 30 września.
Tradycyjnie w bufecie były placki ziemniaczane i frytki, a także bratkartofle, kapuśniak, pierogi ruskie, pieczeń z sosem pieczarkowym i plackiem ziemniaczanym. Na przystawkę można było dostać chleb z fetem lub paluchy drożdżowe z kminkiem. Nie zabrakło i słodkości – dwa rodzaje tortów i drożdżówki z jabłkami.
Wszystkie smakołyki cieszyły się ogromnym powodzeniem i znikały błyskawicznie. Przed wiatą przy płonącym ognisku można było piec kiełbaski, z czego najbardziej cieszyły się dzieci.
Frekwencja na imprezie była tak duża, że organizatorzy dostawiali stoły i ławy pod wiatą.
Pod wiatą można też było zobaczyć oryginalną wystawę prac, które dzieci wykonały pod okiem pani kierownik w świetlicy. Były tam różne figurki wykonane z jesiennych warzyw i owoców, czyli ziemniaków, kukurydzy, dyni, cukinii, marchewki i jabłek.
Organizatorami kartoflanego święta, które zakończyła zabawa taneczna, było Koło Gospodyń Wiejskich i Ochotnicza Straż Pożarna.
Galeria zdjęć (44)