Zapisz się
do newslettera
Logo migam
Aktualności
Smakowicie zakończył się polsko-czeski projekt

Smakowicie zakończył się polsko-czeski projekt

Konkursem kulinarnym zakończył się projekt „Bezpieczny, aktywny i zdrowy senior” realizowany przez gminę Krzyżanowice i czeskie Szylerzowice.

W środę po południu 26 czerwca w remizie w Rudyszwałdzie spotkały się najznamienitsze kucharki z kół gospodyń wiejskich gminy Krzyżanowice i reprezentacja czeskich seniorów z Szylerzowic, aby zabłysnąć swoim kunsztem kulinarnym. Głównym zadaniem konkursu był kluski, a do nich różne dodatki – na słodko z owocami czy bardziej „wytrawnie” z mięsem boczkiem i cebulką.

Działania kucharek doglądał Michał Bałazy, kucharz, juror międzynarodowych konkursów kulinarnych oraz reprezentant Polski podczas prestiżowych wydarzeń kulturalnych i kulinarnych. W swoim dorobku ma przygotowywanie potrawy podczas obchodów Diamentowego Jubileuszu panowania królowej Elżbiety II, gotował dla następcy tronu Bahrajnu, Szejka Nassera bin Hamada Al. Khalifa, prezydentów Polski Lecha Wałęsy i Bronisława Komorowskiego.

Michał Bałazy po degustacji, wspólnie z komisją konkursową, w skład której weszła również tłumaczka polsko-czeska Anna Musioł-Hetman oraz Czeszka Růžena Nováčková komentował najlepsze elementy dań przygotowanych przez każdą z grup. Jurorzy doszli do wniosku, że choć to konkurs, to jednak miejsca nie będą przyznawane, bowiem każda ekipa zasługuje na wyróżnienie.

Na kulinarne spotkanie zawitali starosta Szylerzowic Radek Kania i wójt gminy Krzyżanowice Grzegorz Utracki, aby pozdrowić uczestników i skosztować

Cały projekt „Bezpieczny, aktywny i zdrowy senior” polegał na organizacji wydarzeń, warsztatów i spotkań o tematyce kulinarnej, zdrowotnej i bezpieczeństwa dla osób po 50. roku życia. Grupą docelową projektu są seniorzy z Polskiego Związku Emerytów Rencistów i Inwalidów z Chałupek, Krzyżanowic i Tworkowa, członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Krzyżanowice oraz seniorzy czeskiej z miejscowości Szylerzowice.

Projekt podzielony był na trzy działania:
1. Akademia zdrowia i bezpieczeństwa – przeprowadzenie warsztatów i prelekcji w 4 zakresach tematycznych: bezpieczeństwo, dietetyka, zdrowie, ruch.
2. Warsztaty i konkursy kulinarne - cykl eventów w Polsce i Czechach : „Spotkanie z kuchnią śląską" - warsztaty i degustacja potraw – różnice i podobieństwo między kuchnią śląskią w Polsce a kuchnią śląską w Czechach. "Śląskie tradycje kulinarne XXI wieku” - wspólne przygotowywania potraw oraz konkurs między uczestnikami na najsmaczniejszą potrawę kuchni śląskiej.
3. Wydanie folderu kulinarnego, zawierającego przepisy polskiej i czeskiej kuchni śląskiej.

Gmina Krzyżanowice otrzymała na cały projekt unijne dofinansowanie w wysokości 62.696 zł.

Projekt nr CZ.11.4.120/0.0/0.0/16_013/0001604 pn. „Bezpieczny, aktywny i zdrowy senior” jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
oraz z budżetu państwa RP w ramach “Funduszu Mikroprojektów 2014-2020 w Euroregionie Silesia” w Programie INTERREG V-A Republika Czeska – Polska

 

 

Galeria zdjęć (217)

Projekt i wykonanie © Margomedia Sp. z o.o.

Stara wersja serwisu

Otwarcie Sezonu Rowerowego i Jarmark na Granicy
Portal www.krzyzanowice.pl wykorzystuje pliki cookies, czyli tzw "ciasteczka". W przypadku braku akceptacji korzystania z plików cookies prosimy o opuszczenie strony.
Zamknij