Zapisz się
do newslettera
Logo migam
Aktualności
Kiszenie kapusty po staremu

Kiszenie kapusty po staremu

Jest niskokaloryczna, dobrze wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce, a dodatkowo poprawia kondycję skóry – mowa tutaj o kiszonej kapuście, którą 23 października w gminnym Centrum Kultury, panie z Kół Gospodyń Wiejskich przygotowały właśnie do kiszenia.

Tradycyjne kiszenie kapusty było kiedyś ważnym, a wręcz rytualnym wydarzeniem w życiu społeczności wiejskiej. Ta tradycja w gminie Krzyżanowice utrzymuje się po dziś dzień. W środku tygodnia przy kamiennym buncloku zebrały się panie z sołeckich KGW, aby wspólnie przygotować to „panaceum”, czyli lek na wszystko. Zapracowanym gospodyniom z zaciekawieniem przyglądały się dzieci z przedszkola w Tworkowie, które miały możliwość prześledzenia i aktywnego uczestnictwa w całym procesie kiszenia. Spotkaniu towarzyszyły śpiewy przy akompaniamencie akordeonu, a uczniowie z Bolesławia zaprezentowali dwie krótkie scenki z wiejskiego życia.
Całość spotkania poprowadziła koordynator ds. kultury Sabina Ciuraszkiewicz. Podczas kiszenia kapusty obecny był wójt gminy Grzegorz Utracki oraz dyrektor GZOKSiT Daria Wieczorek.

Galeria zdjęć (54)

Projekt i wykonanie © Margomedia Sp. z o.o.

Stara wersja serwisu

Otwarcie Sezonu Rowerowego i Jarmark na Granicy
Portal www.krzyzanowice.pl wykorzystuje pliki cookies, czyli tzw "ciasteczka". W przypadku braku akceptacji korzystania z plików cookies prosimy o opuszczenie strony.
Zamknij