Aktualności
Brązowy Durszlak dla Owsiszcz
23 drużyny walczyły o tytuł "Eksperta Śląskich Smaków" w dużym namiocie ustawionym w pszczyńskim parku. Ich popisy można było oglądać również na ogromnym ustawionym przy scenie telebimie. Wśród nich naszą gminę z powodzeniem reprezentowały panie z KGW Owsiszcze i KGW Tworków. Za swoje kulinarne wyczyny gospodynie z Owsiszcz zdobyły statuetkę "Brązowego Durszlaka", natomiast tworkowianki przywiozły wyróżnienie.
Organizowany przez Śląską Organizację Turystyczną Festiwal "Śląskie Smaki" na stałe wpisał się w kalendarz wydarzeń województwa śląskiego. Festiwal nie ograniczał się tylko do zawodów kulinarnych, ale także przybliżał śląską kulturę. Po raz pierwszy odbył się w Ogrodzieńcu, później w Cieszynie i Raciborzu, a w tym roku w Pszczynie – 7 czerwca.
Nieodłącznym elementem Festiwalu jest konkurs kulinarny przyciągający tłumy smakoszy. Startują w nim zarówno kucharze profesjonaliści, jak i amatorzy. W tym roku o zaszczytny tytuł "Eksperta Śląskich Smaków 2009" oraz nagrodę "Złotego Durszlaka" rywalizowały 23 drużyny: 13 amatorskich i 10 profesjonalnych. Pełne ręce roboty miało jury, w którym zasiadali przedstawiciele Śląskiej Grupy Kulinarnej, znana aktorka Joanna Bartel, znawczyni kuchni Hanna Szymanderska oraz zwyciężczyni trzech poprzednich festiwali – Lidia Szary z KGW w Ornontowicach. Pod czujnym okiem przewodniczącego jury, Artura Kupczyka ze Śląskiej Grupy Kulinarnej, jury kosztowało wszystkich przygotowanych potraw – było ich 69!
Organizowany przez Śląską Organizację Turystyczną Festiwal "Śląskie Smaki" na stałe wpisał się w kalendarz wydarzeń województwa śląskiego. Festiwal nie ograniczał się tylko do zawodów kulinarnych, ale także przybliżał śląską kulturę. Po raz pierwszy odbył się w Ogrodzieńcu, później w Cieszynie i Raciborzu, a w tym roku w Pszczynie – 7 czerwca.
Nieodłącznym elementem Festiwalu jest konkurs kulinarny przyciągający tłumy smakoszy. Startują w nim zarówno kucharze profesjonaliści, jak i amatorzy. W tym roku o zaszczytny tytuł "Eksperta Śląskich Smaków 2009" oraz nagrodę "Złotego Durszlaka" rywalizowały 23 drużyny: 13 amatorskich i 10 profesjonalnych. Pełne ręce roboty miało jury, w którym zasiadali przedstawiciele Śląskiej Grupy Kulinarnej, znana aktorka Joanna Bartel, znawczyni kuchni Hanna Szymanderska oraz zwyciężczyni trzech poprzednich festiwali – Lidia Szary z KGW w Ornontowicach. Pod czujnym okiem przewodniczącego jury, Artura Kupczyka ze Śląskiej Grupy Kulinarnej, jury kosztowało wszystkich przygotowanych potraw – było ich 69!
Galeria zdjęć (11)
KGW 02/2024
Pobierz pdf Pobierz pdf