Zapisz się
do newslettera
Logo migam
Aktualności
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI

FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI

Tegoroczna XV edycja Festiwalu odbyła 13 czerwca się na Zamku Piastowskim w Raciborzu, przyciągając tłumy smakoszy śląskiej kuchni.

Gminę Krzyżanowice i Powiat Raciborski w konkursie o Złotą Zopaskę reprezentowały Koła Gospodyń Wiejskich z Tworkowa i Zabełkowa.

 

Zgłoszone przez Panie z KGW regionalne potrawy ujęły swoim smakiem podniebienia Jury, zdobywając:

1 miejsce – Złotą Zopaskę w kategorii „Potrawa regionalna” – KGW Tworków za KOŁOCZ ŚLĄSKI

oraz

2 miejsce – Srebrną Zopaskę w kategorii „Potrawa inspirowana tradycją” – KGW Zabełków za KRUCHE CIASTECZKA.

 

Regionalne dania, potrawy i produkty oceniało Jury, w składzie:

  1. Remigiusz Rączka – przewodniczący Jury, kucharz, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych, autor książek i telewizyjnych oraz radiowych programów kulinarnych, specjalizujący się w kuchni regionalnej
  2. Grzegorz Swoboda - Starosta Raciborski
  3. Adam Wawoczny - Prezes Zarządu Śląskiej Organizacji Turystycznej
  4. Krzysztof Peć – szef kuchni w Restauracji Kuchnia Otwarta Hotelu Park Inn by Radisson Katowice, wielokrotny Juror Festiwalu Śląskie Smaki
  5. Agnieszka Jasińska - finalistka Hell`s Kitchen Polska, wielokrotnie uczestniczyła w Festiwalu Śląskie Smaki, miłośniczka gotowania
  6. Sebastian Humski – wieloletni szef kuchni restauracji na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki, Juror i uczestnik Festiwalu
  7. Dobrawa Skonieczna-Gawlik – etnograf, naukowiec i badacz obrzędów i kultury województwa śląskiego, ze szczególnym uwzględnieniem Zagłębia Dąbrowskiego, wielokrotna jurorka konkursów regionalnych
  8. Jadwiga Gajewska - przedstawicielka Kół Gospodyń Wiejskich, miłośniczka kuchni regionalnej

 

Organizatorami wydarzenia byli:

  • Śląska Organizacja Turystyczna
  • Powiat Raciborski
  • Agencja Promocji Ziemi Raciborskiej i Wspierania Przedsiębiorczości na Zamku Piastowskim w Raciborzu   

Patronat honorowy:

  • Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii
  • Marszałek Województwa Śląskiego – Jakub Chełstowski
  • Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej – Rafał Szlachta

 

Festiwal "Śląskie Smaki" promuje kuchnię regionalną i tradycje kulinarne, pokazując że kuchnia ta jest zdrowa, urozmaicona i smaczna. Promuje też gotowanie z produktów nieprzetworzonych.

 

Galeria zdjęć (13)

Projekt i wykonanie © Margomedia Sp. z o.o.

Stara wersja serwisu

Otwarcie Sezonu Rowerowego i Jarmark na Granicy
Portal www.krzyzanowice.pl wykorzystuje pliki cookies, czyli tzw "ciasteczka". W przypadku braku akceptacji korzystania z plików cookies prosimy o opuszczenie strony.
Zamknij