FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
Tegoroczna XV edycja Festiwalu odbyła 13 czerwca się na Zamku Piastowskim w Raciborzu, przyciągając tłumy smakoszy śląskiej kuchni.
Gminę Krzyżanowice i Powiat Raciborski w konkursie o Złotą Zopaskę reprezentowały Koła Gospodyń Wiejskich z Tworkowa i Zabełkowa.
Zgłoszone przez Panie z KGW regionalne potrawy ujęły swoim smakiem podniebienia Jury, zdobywając:
1 miejsce – Złotą Zopaskę w kategorii „Potrawa regionalna” – KGW Tworków za KOŁOCZ ŚLĄSKI
oraz
2 miejsce – Srebrną Zopaskę w kategorii „Potrawa inspirowana tradycją” – KGW Zabełków za KRUCHE CIASTECZKA.
Regionalne dania, potrawy i produkty oceniało Jury, w składzie:
- Remigiusz Rączka – przewodniczący Jury, kucharz, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych, autor książek i telewizyjnych oraz radiowych programów kulinarnych, specjalizujący się w kuchni regionalnej
- Grzegorz Swoboda - Starosta Raciborski
- Adam Wawoczny - Prezes Zarządu Śląskiej Organizacji Turystycznej
- Krzysztof Peć – szef kuchni w Restauracji Kuchnia Otwarta Hotelu Park Inn by Radisson Katowice, wielokrotny Juror Festiwalu Śląskie Smaki
- Agnieszka Jasińska - finalistka Hell`s Kitchen Polska, wielokrotnie uczestniczyła w Festiwalu Śląskie Smaki, miłośniczka gotowania
- Sebastian Humski – wieloletni szef kuchni restauracji na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki, Juror i uczestnik Festiwalu
- Dobrawa Skonieczna-Gawlik – etnograf, naukowiec i badacz obrzędów i kultury województwa śląskiego, ze szczególnym uwzględnieniem Zagłębia Dąbrowskiego, wielokrotna jurorka konkursów regionalnych
- Jadwiga Gajewska - przedstawicielka Kół Gospodyń Wiejskich, miłośniczka kuchni regionalnej
Organizatorami wydarzenia byli:
- Śląska Organizacja Turystyczna
- Powiat Raciborski
- Agencja Promocji Ziemi Raciborskiej i Wspierania Przedsiębiorczości na Zamku Piastowskim w Raciborzu
Patronat honorowy:
- Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii
- Marszałek Województwa Śląskiego – Jakub Chełstowski
- Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej – Rafał Szlachta
Festiwal "Śląskie Smaki" promuje kuchnię regionalną i tradycje kulinarne, pokazując że kuchnia ta jest zdrowa, urozmaicona i smaczna. Promuje też gotowanie z produktów nieprzetworzonych.
Galeria zdjęć (13)