Aktualności
80-lecie Ochotniczej Straży Pożarnej w Rudyszwałdzie
Obchody jubileuszowe 80-lecia Ochotniczej Straży Pożarnej w Rudyszwałdzie rozpoczęły się już w sobotę 19 czerwca. Rozegrano mecze piłki nożnej, w których brały udział drużyny OSP Rudyszwałd, Utex Terra oraz Gips-Stal. Wieczorem natomiast odbyła się zabawa taneczna.
Główne uroczystości miały miejsce w niedzielę. Przed remizą w Rudyszwałdzie zgromadzili się strażacy OSP Rudyszwałd oraz zaproszeni goście: wójt Leonard Fulneczek, wicewójt Maksymilian Lamczyk, przewodniczący Rady Gminy Artur Krzykała, dyrektor GZOKSiT Grzegorz Utracki, komendant powiatowy Państwowej Straży Pożarnej Andrzej Brzozowski, dowódca Jednostki Ratowniczo-Gaśniczej Państwowej Straży Pożarnej w Raciborzu Gerard Wranik, kapelan strażaków gminy Krzyżanowice o. Marceli Dębski oraz delegacje Ochotniczych Straży Pożarnych z terenu gminy Krzyżanowice, a także delegacja strażaków z Szilerzowic.
Podczas uroczystości uhonorowano zasłużonych strażaków OSP Rudyszwałd medalami za zasługi dla pożarnictwa. Złote medale otrzymali: Zygfryd Ściborski, Józef Otawa, Jan Grygarczyk, Alfred Juraszek; srebrne: Józef Basista, Henryk Głowacz, Konrad Nowak, Henryk Kozimor, Franciszek Jusek; brązowe: Brunon Ryborz, Marek Kozimor, Marian Nawrat. Odznaki Wzorowy Strażak otrzymali: Krzysztof Szulik, Tomasz Billy, Dawid Smołka, Grzegorz Kozimor, Marcin Kozimor i Andrzej Piegza.
Strażacy z Rudyszwałdu otrzymali list gratulacyjny od władz gminy, który przekazał wójt Leonard Fulneczek. Od zaprzyjaźnionych czeskich strażaków z Szilerzowic jubilaci otrzymali medal. W dalszej części ojciec Marceli Dębski poświęcił figurę św. Floriana, po czym strażacy, goście i mieszkańcy Rudyszwałdu udali się do miejscowego kościoła na mszę św. dziękczynną.
Po południu, mimo "strażackiej" pogody (cały dzień, aż do wieczora lał deszcz) strażacy, goście i mieszkańcy bawili się na festynie. Przygotowano liczne atrakcje. Niestety nie wszystkie, ze względu na pogodę, udało się zrealizować. Natomiast stoiska z kołaczem, kawą, piwem, miodówką i pieczonym prosiakiem cieszyły się dużym zainteresowaniem.
KGW 02/2024
Pobierz pdf Pobierz pdf