Zapisz się
do newslettera
Logo migam
Aktualności
W Tworkowie znów furgało pierze...

W Tworkowie znów furgało pierze...

""Pod puchową pierzyną żadne "straszki" się nie przyśnią – twierdzi poseł Henryk Siedlaczek, który śpi (jak sam powiedział) nie pod "erzacem" ale pod prawdziwą kołdrą z gęsiego puchu.
Zwyczaj skubania pierza przeżywa dzisiaj prawdziwy renesans. Kiedyś w zimowe wieczory przy workach gęsich i kaczych piór gospodynie spotykały się w domach. W gminie Krzyżanowice zwyczaj ten przybrał formę cyklicznej imprezy folklorystycznej. Na piątym z kolei szkubaniu pierza w sali widowiskowej tworkowskiego Centrum Kultury 10 lutego 2011 r. spotkało się prawie 60 pań z kół gospodyń wiejskich z terenu całej gminy. Choć szkubanie to domena kobiet na spotkaniu wśród zaproszonych gości byli panowie: poseł Henryk Siedlaczek, starosta Haci Paweł Kotlař oraz wójt Grzegorz Utracki.

Początki tej cyklicznej imprezy były skromne. Siedem lat temu w salce katechetycznej spotkały się na szkubaniu pierza członkinie KGW z Tworkowa. W następnym roku zainteresowanie było tak duże, że przewodnicząca koła, pani Krystyna Lamczyk, rozpoczęła poszukiwania większej sali. Znalazła ją w Centrum Kultury, a dzięki współpracy dyrektora i pracowników GZOKSiT przedsięwzięcie, które ma na celu kultywowanie śląskich tradycji i obyczajów gromadzi coraz szersze grono szkubaczek.
- U nas w Haci mało gdzie się jeszcze szkubie pierze – opowiada starosta Paweł Kotlař. - Mamy tylko jedną taką rodzinę, 2 lata temu spotkali się w jednej chałupie, szkubali pierze i zrobili na zakończenie "federbal". Było fajnie.
- U nas w domu bardzo długo szkubało się pierze – wspomina poseł Siedlaczek.- Pamiętam, że jak jechałem na pierwszy rok studiów to ostatnie szkubaczki były u nas w domu. Dla mnie to spotkanie, to taka podróż sentymentalna.

Tegoroczne szkubanie pierza, jak również i w latach ubiegłych, było możliwe dzięki pani Urszuli Wileczelek z Tworkowa, która specjalnie w tym celu hodowała gęsi i w odpowiednim czasie delikatnie je podskubywała. Podczas szkubania jest czas na rozmowy, opowieści, wspólne śpiewanie. A ile przy tym śmiechu... - Jako dzieci zawsze słuchaliśmy opowiadań o hasermonach, morach, straszydłach i starych czasach – wspominają gospodynie. Oczywiście był też czas na klachy, czyli plotki ze wsi i kawały. Poza tym skubanie pierza stanowiło jedną z niewielu wówczas form życia towarzyskiego na wsi. Dziś jest świetną okazją do spotkań dla zagonionych gospodyń. - Teraz, żeby do sąsiadki pójść i porozmawiać, to trzeba się zapowiedzieć i umówić, bo inaczej nie wypada – mówi Krystyna Lamczyk, przewodnicząca tworkowskiego KGW. - A tu się spotykamy porozmawiamy, powspominamy. Tego szkubania pierza i deptania kapusty nie można już wykreślić z kalendarza, bo nasze panie już wcześniej się pytają kiedy będzie. Jesienią zaś planujemy zrobić "coś" z orzechów. Były już potrawy z dyni, ziemniaków i jabłek. Przyszła kolej na orzechy – snuje plany pani Krysia.
Z wizytą do szkubaczek przyszły dzieci z miejscowego przedszkola i zaprezentowały pięknie przygotowany program artystyczny, który bardzo się wszystkim podobał – przedszkolaki dostały gromkie brawa oraz słodycze od pełniącej rolę gospodyni tegorocznej imprezy dyrektor GZOKSiT Darii Wieczorek. Z programem muzycznym dla gospodyń wystąpili Irma i Werner Kruppa z gromadką swoich podopiecznych, po śląsku godała Kasia Hetmaniok, a pani Marysia Kostrzewa czytała swoje wiersze.
Szkubanie pierza to przyjemna, ale żmudna praca, więc był czas na posiłek. Słodkie wypieki do kawy przygotowały tym razem panie z krzyżanowickiego KGW, natomiast gospodynie z Nowej Wioski przygotowały konkrety – piersi z kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych, ziemniaczki i surówkę z kapusty, tej którą deptano podczas jesiennej imprezy.

ZOBACZ relację telewizyjną z tego wydarzenia.

Galeria zdjęć (99)

Projekt i wykonanie © Margomedia Sp. z o.o.

Stara wersja serwisu

Otwarcie Sezonu Rowerowego i Jarmark na Granicy
Portal www.krzyzanowice.pl wykorzystuje pliki cookies, czyli tzw "ciasteczka". W przypadku braku akceptacji korzystania z plików cookies prosimy o opuszczenie strony.
Zamknij