Grypa ptaków - komunikat powiatowego lekarza weterynarii
Na terenie Europy (Holandia, Niemcy, Wielka Brytania) w ostatnim czasie stwoerdzono kilkanaście ognisk grypy ptaków, wirus H5N8 wyizolowany został również od ptakó dzikich na terenie Niemiec i Holandii.
W związku z powyższym Powiatowy Lekarz Weterynariii w Raciborzu zwraca uwagę na konieczność wzmożenia w tym zakresie czujności przez producentów drobiu - zarówno utrzymujących drób w warunkach fermowych jak i osób utrzymujących ptaki w chowie przydomowym.
Co to jest ptasia grypa?
- to bardzo zaraźliwa choroba wirusowa atakująca wszytskie gatunki ptaków wolno żyjących i domowych (największe straty w hodowlach kur i indyków).
Wirus może przeżyć w środowisku kurnika do 5 tygodni, w mięsie drobiowym nawet 30 dni, dezaktywuje go obróbka termiczna. Wirus jest wrażliwy na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne. Najczęstszym źródłem zakażenia są ptaki wolno żyjące będące bezobjawowymi nosicielami, a w szczególności migrujące ptaki wodne. Wirus wydalany jes do środowiska w dużych ilościach z kałem oraz w wydzielinie z oczu i dróg oddechowych.
Do zakażenie dochodzi przez kontakt bezpośedni (kontakt z dzikimi ptakami) oraz pośrednio poprzez zanieczyszczone pasze, środowisko, sprzęt. środki transportu i ludzi.
Jakie są objawy choroby u ptaków domowych?
- apatia, objawy nerwowe;
- u drobiu nieśnego - gwałtowny spadek nieśności, miękkie skorupy jaj;
- zasinienie i obrzek grzebienia i dzwonków;
- silne łzawienie i kichanie, duszność;
- biegunka;
- zwiększona śmiertelność - może dochodzić nawet do 100% stada.
Jak zabezpieczyć się przed grypą ptaków?
Należy zwrócić szczególną uwagę na podniesienie poziomu zabezpieczenia epizootycznego oraz przestrzeganie zasad bioasekuracji w gospodarstwie:
- zabezpieczyć obiekty inwentarskie przed dostępem dzikiego ptactwa tak aby nie miało ono kontaktu z ptakami domowymi oraz paszą;
- zabezpoeczyć karmidła i poidła przez zanieczyszczeniem ich przez ptaki wolno żyjące;
- zabezpieczyć wejścia do kurników matami dezynfekcyjnymi nasączonymi środkiwm zezynfekcyjnym;
- uniemożliwić wstęp osobom postronnym do pomieszczeń inwentarskich dla drobiu, w warunkach fermowych prowadzić rejestr wejść ludzi oraz wjazdów śrosków transportu;
- stosować jednorazową odzież ochronną podczas czynności wykonywanych na terenie kurnika;
- unikać odwiedzania miejsc w których występują skupiska ptaków - wizytowania innych ferm, kurników, gołebników, targowisk i wystaw drobiu;
- wszytskie zabiegi w zakresie dezynfekcji pomieszczeń, środków transpotu ptaków, paszy i UPPZ wykonywać z należytą starannością;
- myć ręce po każdym kontakcie z drobiem;
- produkty pochodzące od drobiu (mięso, jaja) spożywać po uprzedniej obróbce termicznej.
O każdym niepokojącym przypadku wystąpienia objawów chorobowych u ptaków utrzymywanych w gospodarstwie lub zwiększonych upadków drobiu należy niezwłocznie powiadomić jedną z poniższych służb/instytucji:
- Powiatowy Lekarz Weterynarii w Raciborzu
ul. Katarzyny 6, 47 - 400 Raciórz
tel: 32 415 49 03; telefon alarmowy: 514 282 134
- Powiatowe Centrum Zarządzania Kryzysowego
ul. Reymonta 8b, 47 - 400 Racibórz
tel. 32 412 06 02, telefon alarmowy: 604 284 392
- Najbliższy zakład leczniczy dla zwierząt lub lekarz weterynarii opiekujący się gospodarstwem.
- Właściwy terenowo Urząd Gminy lub Urząd Miasta