Zapisz się
do newslettera
Logo migam
Aktualności
Grypa ptaków - komunikat powiatowego lekarza weterynarii

Grypa ptaków - komunikat powiatowego lekarza weterynarii

Na terenie Europy (Holandia, Niemcy, Wielka Brytania) w ostatnim czasie stwoerdzono kilkanaście ognisk grypy ptaków, wirus H5N8 wyizolowany został również od ptakó dzikich na terenie Niemiec i Holandii.

 

W związku z powyższym Powiatowy Lekarz Weterynariii w Raciborzu zwraca uwagę na konieczność wzmożenia w tym zakresie czujności przez producentów drobiu - zarówno utrzymujących drób w warunkach fermowych jak i osób utrzymujących ptaki w chowie przydomowym.

 

Co to jest ptasia grypa?

- to bardzo zaraźliwa choroba wirusowa atakująca wszytskie gatunki ptaków wolno żyjących i domowych (największe straty w hodowlach kur i indyków).

 

Wirus może przeżyć w środowisku kurnika do 5 tygodni, w mięsie drobiowym nawet 30 dni, dezaktywuje go obróbka termiczna. Wirus jest wrażliwy na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne. Najczęstszym źródłem zakażenia są ptaki wolno żyjące będące bezobjawowymi nosicielami, a w szczególności migrujące ptaki wodne. Wirus wydalany jes do środowiska w dużych ilościach z kałem oraz w wydzielinie z oczu i dróg oddechowych.

 

Do zakażenie dochodzi przez kontakt bezpośedni (kontakt z dzikimi ptakami) oraz pośrednio poprzez zanieczyszczone pasze, środowisko, sprzęt. środki transportu i ludzi.

 

Jakie są objawy choroby u ptaków domowych?

- apatia, objawy nerwowe;

- u drobiu nieśnego - gwałtowny spadek nieśności, miękkie skorupy jaj;

- zasinienie i obrzek grzebienia i dzwonków;

- silne łzawienie i kichanie, duszność;

- biegunka;

- zwiększona śmiertelność - może dochodzić nawet do 100% stada.

 

Jak zabezpieczyć się przed grypą ptaków?

Należy zwrócić szczególną uwagę na podniesienie poziomu zabezpieczenia epizootycznego oraz przestrzeganie zasad bioasekuracji w gospodarstwie:

- zabezpieczyć obiekty inwentarskie przed dostępem dzikiego ptactwa tak aby nie miało ono kontaktu z ptakami domowymi oraz paszą;

- zabezpoeczyć karmidła i poidła przez zanieczyszczeniem ich przez ptaki wolno żyjące;

- zabezpieczyć wejścia do kurników matami dezynfekcyjnymi nasączonymi środkiwm zezynfekcyjnym;

- uniemożliwić wstęp osobom postronnym do pomieszczeń inwentarskich dla drobiu, w warunkach fermowych prowadzić rejestr wejść ludzi oraz wjazdów śrosków transportu;

- stosować jednorazową odzież ochronną podczas czynności wykonywanych na terenie kurnika;

- unikać odwiedzania miejsc w których występują skupiska ptaków - wizytowania innych ferm, kurników, gołebników, targowisk i wystaw drobiu;

- wszytskie zabiegi w zakresie dezynfekcji pomieszczeń, środków transpotu ptaków, paszy i UPPZ wykonywać z należytą starannością;

- myć ręce po każdym kontakcie z drobiem;

- produkty pochodzące od drobiu (mięso, jaja) spożywać po uprzedniej obróbce termicznej.

 

O każdym niepokojącym przypadku wystąpienia objawów chorobowych u ptaków utrzymywanych w gospodarstwie lub zwiększonych upadków drobiu należy niezwłocznie powiadomić jedną z poniższych służb/instytucji:

 

  1. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Raciborzu
    ul. Katarzyny 6, 47 - 400 Raciórz
    tel: 32 415 49 03; telefon alarmowy: 514 282 134
  2. Powiatowe Centrum Zarządzania Kryzysowego
    ul. Reymonta 8b, 47 - 400 Racibórz
    tel. 32 412 06 02, telefon alarmowy: 604 284 392
  3. Najbliższy zakład leczniczy dla zwierząt lub lekarz weterynarii opiekujący się gospodarstwem.
  4. Właściwy terenowo Urząd Gminy lub Urząd Miasta

 

 

 

Projekt i wykonanie © Margomedia Sp. z o.o.

Stara wersja serwisu

Otwarcie Sezonu Rowerowego i Jarmark na Granicy
Portal www.krzyzanowice.pl wykorzystuje pliki cookies, czyli tzw "ciasteczka". W przypadku braku akceptacji korzystania z plików cookies prosimy o opuszczenie strony.
Zamknij